tapascateringSpaanse tapas Nijmegen tapas limburg
tapas cateringcatering Limburg Tapas bestellenbedrijfsfeest
tapas limburgtapas voor uw feest, Sinterklaas, Kerst of nieuwjaartapas
catering tapastapas catering bedrijfsfeest
feest
tapas catering Rotterdam
Onze Tapasbuffetten
tapasbuffetten
tapasbuffet aanbieding
huwelijksbuffet
bedrijfsfeestbuffet
kerstbuffet
nieuwjaarsbuffet


Tapas: lekker en gezond
Spaanse tapas catering
Onderstaand een greep uit ons assortiment en algemene informatie over de tapa.

Breng mij gezonde, verantwoorde voeding!
Tapas assortiment
Spaanse tapas catering
Spaanse tapas catering

Spaanse tapas catering

Spaanse tapas catering Tapas: lekker en gezond olijven
Spaanse tapas catering
Spaanse tapas catering
Spaanse tapas catering
tapascatering Spaanse tapas catering

In Nederland worden tapas steeds populairder. Er komen steeds meer speciale tapasbars, tapasrestaurants, tapascatering en tapasworkshops. De kleine hapjes bieden de sfeer en gezelligheid die een gangenmenu vaak mist. Hoe zijn tapas eigenlijk ontstaan en hoe (on)gezond is deze tapa eigenlijk?

Ontstaan
De eerste tapa onstond door de behoefte van boeren en werklui in de bouw om tussendoor wat kleins te eten zodat ze het wat beter volhielden tot aan de hoofdmaaltijd. Deze maaltijd, een zeer vette, zette hun lichaam zo aan de gang dat ze een 'siesta' nodig hadden om het voedsel goed te kunnen verteren. Deze 'siesta' duurde al snel enige uurtjes. Het vetgehalte van de snack vroeg om wat wijn, de alcohol bevorderde de spijsvertering en warmde het lichaam op in de winter. In de zomer wordt in het zuiden de 'gazpacho' (koude tomatensoep), gedronken in plaats van wijn wat het lichaam onnodig warm laat worden in plaats van de gewenste verfrissing.

Toen de 'botillerias' (bottle-shops) en 'tabernas' (tavernes) in heel Spanje opkwamen, werden de geserveerde glazen wijn afgedekt met een plakje gerookte ham of kaas, met twee doelen: ten eerste werd hiermee voorkomen dat insecten of andere kleinigheden in de drank terecht kwamen en ten tweede werd er bij de drank iets gegeten waardoor de alcohol beter werd verwerkt door het lichaam. We kunnen er wel vanuit gaan dat deze versie de goede is en hiermee 'la tapa' was geboren in Spanje. Een stukje voedsel dat diende als deksel op het glas (tapa betekent in het Spaans immers 'deksel'). Een Spaanse traditie was hiermee geboren, eentje die inmiddels al ver over de grenzen is geadopteerd.

Snack
De lange tijd die er over heen gaat tussen ontbijt, vroeg in de morgen, en het middagmaal in de late uurtjes van de dag, dwong de Spanjaarden ertoe om zich te vergrijpen aan een 'tentempié' (snack), apperetief of de 'tapita', met als bijkomstigheid dat de mensen tijdens het nuttigen de tijd hadden om van gedachten te wisselen over hun werk en dergelijke. Dit maakte het eten van de tapa tot een gezellige aangelegenheid. Een traditionele drank die wordt gedronken wij een tapa is wijn; 'peleón' (jong en goedkoop) of "reserva" (lange tijd gerijpts op eikenhouten vaten) wijn uit de regio: jong 'txakolí' in Baskenland, Penedés wijn of Cava (een soort champagne) in Cataluña, 'ribeiro' in het Noordwesten, jonge Valdepeñas of Rioja wijn in Castile en in centraal Spanje of sherry in het zuiden van het land. In Asturias en de noordelijke streken waar veel appelen groeien, vervangt de cider de wijn.

Gastronomie
De tapa recepten varieren door de afwijkende smaken en de traditionele gastronomische gewoontes van de verschillende streken. Maar gewoonlijk worden er wel altijd olijven en droge noten geserveerd. Samen met de olijven, stukjes knofolok of gerookte ham of worstjes, plakjes kaas of ham werden de hapjes wereldberoemd. Niet meer tot doel om het glas af te dekken, maar met een veel groter doel: de mensen bij elkaar brengen tijdens het nuttigen. Inmiddels worden er wereldwijd steeds nieuwe tapas geboren, die worden bereid uit verschillende soorten voedsel. Of het nu gaat over vlees, vis, groenten of kaas; al deze ingredienten kunnen worden gebruikt voor de bereiding van tapas.

Gezondheid
Tapas zijn er in vele soorten en maten. Velen kennen vooral de gefrituurde variaties. De bekende calamares, kaaskroketten, pikante aardappeltjes, worstjes maar ook albondiga's (gehaktballetjes) zijn in de meeste zaken waar ze tapas verkopen wel te krijgen. Deze smakelijke hapjes zijn echter kleine calorieenbommetjes en kunnen zwaar op de maag liggen. Tapas zijn er tegenwoordig echter ook in gezonde, lichte en vetarme varianten. Zoals natuurlijk de bekende olijven, garnalen, vis en diverse op kwark, olie, knoflook en groente gebasseerde tapas. Vult u dit dan nog aan met een tortilla (aardappel omelet), sardines en gamba's dan heeft u een totale en complete maaltijd binnen.

Tips
Enige tips voor een tapasavond:
* Serveer diverse soorten brood bij de tapas. Notenbrood, knoflookbrood, wit en bruin stokbrood, etc. De afwisseling met het brood laat de smaak van de tapas nog meer naar voren komen.
* Voorbereiding is een must. Tapas maken vergt vaak veel werk en beginnen op de dag van het feest is vaak te laat. Bewaar alles wat wordt gesneden en gemarineerd afgedekt in de koelkast.
* Zorg ervoor dat kleine bordjes worden gebruikt. Dit voorkomt dat men een heel bord volschept en de tapas in een keer opeet. Het gaat tenslotte om de gezelligheid.
* Niet elke tapas hoeft ingewikkeld in de bereiding te zijn, we zijn niet allemaal chefkok. Gesneden tomaat, komkommerpartjes, olijven zijn prima tapas. Denk aan de oorsprong van de tapa: eenvoudige hapjes.
* Varieer met koude en warme tapas, vlees-, vis- en vegetarische tapas.
* Kleed de tafel waarop de tapas zijn uitgestald, gezellig aan, eventueel in een bepaald thema. Achtergrondmuziek bepaald de sfeer. Maria Dolores Pradera is een goede tip.
* Tapas zijn niet alleen heerlijk in de zomer, maar ook uitermate geschikt bij de (kerst-)borrel, nieuwjaarsfeest, verjaardag, bruiloft, bedrijfsfeest, opening, etc.
* Wie weinig tijd of geen zin heeft om het allemaal zelf te doen, kan tapascatering inschakelen.

 
Spaanse tapas catering Spaanse tapas catering


Spaanse tapas catering
Spaanse tapas cateringSpaanse tapas catering
Spaanse tapas cateringSpaanse tapas catering